Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Καζαντζίδης και λογοκρισία

Έχει ενδιαφέρον και φωτίζει κάποιες πλευρές της ιστορίας, να δούμε με ντοκουμέντα ορισμένες από κείνες τις μακρινές περιπτώσεις του 50'-60' της λογοκρισίας και του ρεπερτορίου του Καζαντζίδη, σαν μια μικρή κατάθεση στην ιστορία κι ένα μικρό δώρο για τους πολλούς πιστούς φίλους του και γιατί βεβαίως αυτά τα μικρά μυστικά είναι το αλάτι και το πιπέρι για όσους δεν αντιμετωπίζουν το τραγούδι κάτι σαν καταναλώσιμο και αναλώσιμο προϊόν, αλλά το το ζουν μέσα από πολλές πιο σύνθετες προσωπικές διαδικασίες.

Μη με κλαίτε ( Κώστα Βίβρου)
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς άλλαζαν οι στίχοι, προκειμένου να πάρουν την έγκριση της λογοκρισίας, το να κλάψετε τη φτώχεια που ζει και τυραννιέται έγινε θα πάψει το κορμί μου σκληρά να τυραννιέται καθώς και το φτωχέ κοσμάκη τι τραβάς με το φτωχό κορμί μου τι τραβάς.
Πράγματα, που αγγίζουν το γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα και το κλίμα απογοήτευσης της εποχής εξατομικεύτηκαν.
Ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουλίου 1955 με μπουζούκι το Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Καταδίκασε με κοινωνία
Ηχογραφήθηκε 24/12/1955 με μπουζούκι τον Γιάννη Σταματίου (Σπόρο). Το ένοχη κακούργα σκάρτη κοινωνία έγινε καταδίκασε με. Η ένοχη κοινωνία που εδώ δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της λογοκρισίας επανήλθε ως θέμα και πάλι με το τραγούδι του Χρήστου Κολοκοτρώνη ένοχη το οποίο πέρασε και χάρη στον Κολοκοτρώνη (ήταν ενωμοτάρχης).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου